Basistraining Duplo vanuit het gedachtengoed van Nagy
De Duplo methode – ook wel “een taal erbij” genoemd – is oorspronkelijk ontwikkeld door Marleen Diekmann van bureau Kontekst. De methode is gebaseerd op het contextuele gedachtengoed van de Hongaars-Amerikaanse psychiater Iván Böszörményi-Nagy. Door middel van een opstelling met poppetjes van het gezin, wordt de dynamiek van het systeem zichtbaar gemaakt. Het is ongelofelijk wat er in korte tijd zichtbaar wordt wat er al wel was maar waarvan de cliënt of het team zich niet bewust was. Vervolgens wordt door middel van de Oplossingsgerichte vragen de gewenste opbrengst van het team en/of de client verder in beeld gebracht waarna de teamleden en de client gaan kijken wat tekenen van verandering kunnen zijn om de gewenste opbrengst dichterbij te brengen en wie daarin welke stap gaat zetten.
Vanzelfsprekend kan de Duplo ook als training aangeboden worden, zodat de deelnemers zelf leren om een “taal erbij” met de cliënten waar ze mee werken toe te passen.
Met de uitleg over de poppetjes en de verschillende symbolen gaan we in deze training aan de slag om door middel van opstellingen met Duplo poppetjes zicht te krijgen op de contextuele begrippen als parentificatie, loyaliteiten, de balans van geven en ontvangen, enz. Het is ongelofelijk wat er in korte tijd zichtbaar wordt wat er al wel was maar waarvan de cliënt zich niet bewust was. Vanzelfsprekend komt daarbij ook de eigen geschiedenis van de deelnemers aan bod, waarmee de deelnemers zelf aan de slag gaan.
Na afloop van de training ben je in staat om:
Een opstelling met DUPLO neer te zetten
De contextuele begrippen te herkennen en toe te passen
Contextuele vragen te stellen en de cliënt te ondersteunen bij het maken van een opstelling
Duplo te gebruiken om beweging te krijgen in de balans van geven en ontvangen via de dialoog.
Bedoeld voor bijvoorbeeld:
(Jeugd)hulpverleners, maatschappelijk werkers, opvoedondersteuners, Jeugd en Gezinswerkkers, Coaches, systeemwerkers.